E-Ticaret Altyapı Bileşenleri.

E-ticaret altyapısı donanım, yazılım ve ağ olmak üzere üç temel unsurdan oluşur. Bu üç unsurun da birbirini desteklemesi ve birbiriyle uyumlu çalışması gereklidir. Herhangi birinde oluşacak bir aksaklık sistemin durmasına sebep olur. O nedenle bu bileşenlerin önemi, görevi ve işlevselliği ne kadar iyi bilinirse e-ticaret platformu da o kadar verimli bir şekilde tasarlanıp kullanılabilir. E-ticaret altyapı bileşenleri şu başlıklar altında açıklanabilir:


Donanım Bileşenleri

Ağa bağlanmayı, verilerin saklanmasını, yedeklenmesini ve kullanılmasını sağlayan fiziksel ortamlardır. Temel donanım bileşenleri ise şunlardır:


Cihazlar:

Bilgisayarlar, yedekleme üniteleri, güç üniteleri, hub’lar, yönlendiriciler ve veri merkezleri vb. temel donanım bileşenlerini oluşturan cihazlardandır.


Sunucular:

Sürekli ve kesintisiz olarak çalışmak için tasarlanmış, birden fazla işlemci, disk ve ağ bağlantısına sahip, ihtiyaca göre farklı şekillerde tasarlanabilecek cihazlardır. Aynı anda birçok görevi yapabilecek ve yönetebilecek, aynı anda birçok programın çalışmasını sağlayacak yapıdadır. Birden fazla kullanıcının bağlanmasına ve veri paylaşımına imkân tanır.


Yaygın olarak kullanılan sunucular şunlardır:

• Veri tabanı sunucusu (Database server)

• Dosya sunucusu (File server)

• DNS sunucusu (DNS server)

• Web sunucusu (Web server)

• Uygulama sunucusu

• E-posta sunucusu (Mail server)

• Çevrimiçi oyun sunucusu (Game server)

• Proxy sunucu (Proxy server)

• VPN sunucusu


Yazılım bileşenleri;

Sistem yönetimi, ürün yönetimi, personel yönetimi, raporlama araçları gibi hizmetlerden ve öngörüde bulunmayı sağlayacak analiz araçlarından oluşur. Bu yazılım bileşenlerinden bazıları aşağıdaki başlıklarda açıklanmıştır


Yönetim Yazılımları:

Bir e-ticaret işinde; içerik, veri tabanı, müşteri, personel, kaynak, mali durum ve lojistik gibi çeşitli hizmetlerin yönetilmesi gerekir. Kurumsal planlama, içerik yönetimi ve verimliliği artırmaya yönelik yazılımlardır


Analitik Araçlar:

E-ticaret kullanımı her geçen gün arttığı için rekabet de aynı oranda artmaktadır. Bu nedenle işletmelerin satışlarını, performanslarını, ürünlerini ve kampanyalarını analiz etmeleri başarılı olmaları açısından yararlı olacaktır. Kullanıcı davranışlarını inceleme, kişilerin alışveriş davranışlarını analiz etme, ürün analizleri (en çok satılan, en çok incelenen, en çok yorumlanan vb.), web analizi ve metin analizi araçları sistemin performansını artırır. Bu da gelecekte uygulanacak stratejileri belirlemeye, doğru kampanyaları ve ürün tercihlerini tahmin etmeye yardımcı olur.


Middleware [Midlver (Ara Uygulama)]:

Servis sağlayıcılarla servis kullanıcıları arasında bir aracı görevi görür. Hiçbir zaman tek başına işlem gerçekleştirmez. Doğrudan bir iletişim başlatmaz ve veri alışverişinde bulunmaz. Örneğin kullanıcıdan gelen oturum açma bilgilerini ya da istekleri alıp sunucu ya da programa gelen cevabı da kullanıcıya ileterek aradaki bağlantıyı sağlar


API [Application Programming Interface (Eplikeyşın Pırograming İnterfeys)]:

Türkçeye Uygulama Programlama Arayüzü olarak çevrilir. Bir uygulama, servis ve/veya platformun sahip olduğu yeteneklere, bileşenlere ve özelliklere belirlenen kısıtlamalar dâhilinde dışarıdan erişim sağlamak için kullanılan arayüzdür. İki taraf arasındaki etkileşimin nasıl olacağını ve sınırlarını belirler


Ağ;

internet aracılığıyla kullanıcılarla iletişimi, süreçlerin doğru yürütülmesini sağlar. Ayrıca uygulama ve hizmetlerin kesintisiz bir şekilde açık olmasını ve diğer ağlar ile arasındaki iletişim yolunu oluşturur


Bazı ağ bileşenleri şunlardır:

İnternet Bağlantısı:

Çeşitli cihazlar, işlemler, platformlar veya kullanıcılar arasındaki bağlantıyı sağlar. Dünyadaki en büyük ağdır.


Güvenlik Duvarları:

Ağları dışarıdan gelebilecek istenmeyen müdahalelere karşı korur. Farklı katmanları sayesinde ne tür trafiğe izin verileceği, hangi uygulamaların bağlantı kurabileceği ve bağlantı süresi seçilebilir.


Güvenlik Hizmetleri:

Özellikle güvenlik duvarlarının yetersiz kaldığı durumlarda tercih edilir. Bilgisayar korsanlarının hedef aldığı durumlarda standart güvenlik tedbirleri yetersiz kalabilir. Böyle durumlarda bunu tespit edebilecek ve önleyebilecek profesyonel ekiplere ihtiyaç duyulur.


Yük Dengeleyici:

Yük dengeleme, bir işi ya da talebi kaynaklar arasında paylaştırma teknolojisidir. Özellikle bu amaçla tasarlanmış bir yazılım ya da donanım kullanılarak yapılır. Amaç ağda oluşabilecek genel yükü dağıtarak performansı artırmaktır. Bu sayede kaynaklar daha verimli kullanılır, işlem hacmi en yüksek seviyede tutulur ve cevap süresi en aza indirgenebilir. Oluşabilecek aşırı yüklemeye karşı sistem korunur.


DNS [Domain Name System (Alan Adı Sistemi)]:

İnternette ağı oluşturan her birime ait bir IP adresi vardır. Ancak sayılardan oluşan bu adresleri hatırlamak zor olduğu için buna karşılık olarak isimlerin bulunduğu bu sistem geliştirilmiştir.