E-Ticarette Güvenlik.
E-ticaret için kullanılan web sayfalarının, uygulamaların, yönetim ve planlama yazılımlarının, kullanıcı bilgilerinin yetkisiz erişim, izinsiz kullanım ya da değiştirilmeye karşı korunmasına e-ticaret güvenliği denir. Güvenlik önlemleri, kullanılan sistemin potansiyel müşteriler açısından uzun vadede güven vermesi ve kusursuz çalışabilmesi için yapılması gerekenlerin en başında gelir.
E-ticaret ortamlarında normal bir mağazada olduğu gibi gözlem yapabilmek ve fiziksel olarak güvenlik önlemi almak mümkün değildir. O nedenle sürekli aktif çalışan, her türlü tehdidi kontrol eden ve önleyen etkin bir güvenlik sistemine ihtiyaç vardır. İnternetten alışveriş yapmanın önündeki en büyük engel, kişisel bilgilerinin çalınacağı korkusu ve e-ticaret sitelerinin ödeme işlemlerine güvenmemedir. Dolayısıyla e-ticaret yapacak işletmelerin güven verecek önlemleri alması gerekir.
Alınacak güvenlik önlemleri, kullanılan e-ticaret altyapısına göre değişiklik gösterir. Pazar yerlerinde açılan sanal mağazalarda girişimci, ürünler, alıcılar ve ödemelerle ilgili bütün güvenliği bu platforma sahip olan firma sağlar
Kiralanan ya da satın alınan hazır e-ticaret paketlerinde ise gereken güvenliği bu hizmeti sunan firma sağlar. Bu nedenle bu yöntem tercih edildiğinde firmanın verdiği hizmetleri, hizmet standartlarını, sektördeki tecrübesini ve altyapısının güncelliğini kontrol ederek seçmek önemlidir.
Firma kendi altyapısını oluşturup kendi yazılımlarını kullanacaksa mutlaka altyapıyla uyumlu bir şekilde çalışacak, var olan tehditlere karşı kendini sürekli güncelleyecek bir güvenlik planlamasına sahip olmalıdır. E-ticaret yapılan ortamların sürekli açık kalması gerekir. Şirket, ürün ve müşteriye ait bilgileri gelecek olan saldırı ve tehditlerden korumalıdır. Yönetim ve organizasyon için kullanılan yazılımların yetkisiz kişilerin kontrolüne geçmemesi önemlidir. Bu nedenle sistem, mutlaka uluslararası geçerliliğe sahip güvenlik önlemleri ile korunmalıdır.
E-ticarette, kullanıcıların sayfaya ya da uygulamaya bağlandığı andan, sistemden çıkış yapana kadar karşılaşabileceği güvenlik ile ilgili bütün sorunlardan ilgili firma sorumludur. Yeterli önlemler alınmadığı takdirde, firmalar ciddi maddi ve manevi (hukuksal) yaptırımlar ile karşılaşabilir.