SIBER ZORBALIK

İnternetin ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile değişik sosyo-ekonomik ve kültürel sınıfa mensup birbirinden farklı yaş gruplarındaki kişilerin, kimlik gizliliğini de koruyarak iletişime geçmesi mümkün olmuştur. Bu iletişim esnasında bazı riskli durumların yaşanması da kaçınılmazdır. Siber zorbalık, bu riskli durumlardan biridir. Paylaşım yapılan sosyal medya platformlarından, kişinin kendisine ya da kendisine ait değerlere yönelik zorbalık içeren yorum ve paylaşımlar yapılabilir. Bu paylaşımlar kişi ve topluluklara karşı yalan haber, aşağılayıcı ifadeler, kötü sözcükler, tehditler ve utandırıcı görsel paylaşımlar şeklinde olabilir. Bu zorba davranışlar kişilerde ruhsal, fiziksel ve duygusal hasara neden olabilir


Her ne kadar siber zorbalar, genellikle kimliklerini gizleyerek bu tip davranışları sergileseler de internet üzerinden yapılan her paylaşım tıpkı parmak izi gibi dijital bir iz bırakır. Zorbalığa karşı iz takip etmek için her sosyal medya platformunun kendine ait yöntemleri vardır.


Siber zorbalığa maruz kalındığı düşünülüyorsa yapılması gereken ilk ve en önemli adım ebeveynlere ya da sorumlu bir yetişkine konu ile ilgili bilgi verilmesidir. Bu sayede kişi hukuki olarak da korunur. Bununla beraber sosyal medya platformlarından yapılabilen zorbalık bildirim yöntemleri de kullanılabilir. Örneğin bazı sosyal medya platformları üzerinden yapılan zorba bir paylaşım “Şikayet Et” seçeneği seçilerek yetkililere iletilebilir ve gönderinin kaldırılması sağlanabilir. Ayrıca birçok platformun özellikle 18 yaşın altındaki bireyleri koruma amaçlı “Ebeveyn Rehberleri” bulunmaktadır.